Follow Us @bedelencu

6 Şubat 2020 Perşembe

Rast-gel-e yazı-lar!


Yazmak çok rahat bir “iş“ olur, hatta neşe dağıtan bir “iş” önemli olan yazmak benim için bir İş’tir diyebilmek! Ancak, yazmak çok zor bir eylemdir. Herkesin kolay kolay göze alamayacağı bir eylem; amaçları ve araçları için sorumluluk yükleyen bir eylem!

Yazmak, hayata öyle bir sorumluluk yükler ki; ahlak, bilgi, ilgi ve zihniyet donanımı esas kılınır… Bu tür yetilere sevgisiz kalmak, yazmak eylemini bütünüyle ruhunun ve teknik çerçevesinin dışına taşır/iter. Yani; yazmak(ın) hayatında sık sık yaşananlar tekrarlanmış olur; yeni yazmak’lar ve yazan(r)larla bu sıkıcı şeyler olmasın!

Lütfen! Bütün bu izahların ışığında kendimi sorguladım, yorulmadım sorguluyorum. Yazmak için ne yapabilirim, ne yapmalıyım diye... Cevabım şu oldu kendime: Hele önce bir yaz, bak, gör, görünsün, görülsün. 
Sonra yeniden bak, gör cesaretle...(?!)

Öyle yapıyorum!!! Evet, yazmak bir güzergah bulmaktır. Yazmak çok yönlü çok amaçlı bir iletişim ağıdır! Yazan(r) hem kendisine, hem yazdıkları üzerinden vermek istediği mesajlara, hem de gönderilen mesajları almayı göze alan okuyana (okura) bir adres, bir liman, bir parça ayak basacak toprak bulmak zorundadır!

Yazan(r)ın temel prensibi kendisine duyulan güveni havada bırakmamayı becerebilmektir! Bu tutum yazan(r)ın “yazmak” bilinci ile eştir! Onu gösterir! Yazan(r) ne kendisini ne mesajlarını ne de oku(r)yanlarını her hangi bir ırk, millet, ideoloji, teolojinin limanına taşımayı düşünmemelidir! Kendi hayallerini konu ve karakter üzerinde örgünlemelidir! Tabii ki derin estetik kaygılara sahip olarak!

Bu duygu, düşünce ve bilincimi paylaşarak; yazmak eylemi üzerinden ulaştırmak istediğim “mesajlarımı” okumayı göze alacak herkes ile kendi kavlimce sohbet (tartışmayı) önemsediğimi de ayrıca belirtmek isterim. Rastgele yazı-lar, öylesine rast gelecek yazılar gibi gelmeyebilir bazı okuyanlarca, ama zaten yazıları kavga ettirmek olacaktır, rastgele yazı-lar’ın temel histerisi. Yazan(r)’ın bunu söylemesinde fayda var! Dünya, bildiğimiz kadarıyla değil, bildiğimiz kadarıyla, dünya dönüyor… İnsanları da başı veya insanların başı da dönüyor bu hengamede!

Rastgele yazı-lar bu döngüleri anladığı kadarıyla dil’inin ucunda taşıyacak hep; ne tükürecek ne de yutacak bir tutum (düşün) zehirlemesi, rastgele yazı-lar a uymayacak! Evet, rastgele yazı(lar) “merhaba” diyerek göstereceği yüzünü hiç bir aydınlığın nezdinde karartmayacak! Merhaba! Rastgele!

 Remzi Tanrıverdi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder